2019

Open Monumentendagen 14 en 15 september 2019

Thema: Plekken van Plezier


Toren de Wolfsdreuvik

Wolfsdreuvik betekent wolfsheuvel: de naam komt op oude kaarten voor. Wolven waren er stellig tot diep in de 18de eeuw. De naam Smithuyserbos duidt op de eerste eigenaar Pieter Johannes Smithuysen, makelaar in tabak in Amsterdam. Hij verwierf drie percelen heidegrond gelegen onder de gemeente Hilversum in 1837.

Vanaf 1937 was Désiré Bouvy (1915-1993) de eigenaar. Hij kocht het op 22 jarige leeftijd. Hij maakte plannen voor een torenvormig onderkomen bedoeld als opslagplaats van bosmateriaal en dagverblijf. De architect was Jan Rebel uit Laren bekend door zijn villabouw door heel het land. Rebel realiseerde ook de villa voor de elf jaar oudere broer van Désiré te Naarden-Bussum. Een torenvormige aanbouw aan dat huis inspireerde Désiré tot de Wolfsdreuvik. In oktober 1938 was de bouw voltooid. Aanvankelijk kon de toren als uitkijkpost dienst doen totdat de bomen het uitzicht een ander aanzien gaven.

Rechts naast de ingang staat in de stenen gegraveerd A.D. 1938.

Bijzonderheden:

Exterieur: De verwerking van handgevormde stenen en het kegelvormige dakje.

Interieur: Het gebruik van Slavonisch eikenhout voor de deuren. Beneden valt het oorspronkelijke keukenblok op.

Via de trap naar boven komt men in de kamer met open haard en glas-in-loodramen van de Nijmeegse glazenier Ben Hofstee. Bij binnenkomst links: voorstelling met St. Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Hubertus was een verwoed jager. Toen hij plotseling een hert zag met een kruis tussen het gewei bekeerde hij zich direct tot het christendom. In het midden het raam met het familiewapen van de familie Bouvy en rechts het raam met de voorstelling van de H. Barbara. Zij was een van de eerste christenen. Haar vader verbood haar dochter zich verder in dat geloof te verdiepen en sloot haar op in een toren. Het gebouwtje op de achtergrond is de Wolfsdreuvik!

Verder naar boven via de tweede trap kunt u even bijkomen op het terras. Bovenin de toren hangen drie klokken. Een daarvan met de beeltenis van Maria en Kind hebben onze ouders gekocht in Zwitserland.

Bos en toren zijn vanaf 1991 een stichting. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een betere watervoorziening en aan elektriciteit via een generator.

Voor meer informatie: info@smithuyserbos.nl en www.smithuyserbos.nl.