2020

Open Monumentendag 2020

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden.

Open Monumentendag, dit jaar op  zaterdag 12 en zondag 13 september, zal er door het coronavirus anders uitzien dan andere jaren. Dit betekent onder meer dat veel monumenten uitsluitend per reservering bezocht kunnen worden. Ook zullen er meer activiteiten in de buitenlucht plaatsvinden.

Het landelijk thema voor 2020 is ‘Leermonument’. Van elk monument valt wel iets te leren: over de geschiedenis, de architectuur, de gebruiksfunctie, eventuele herbestemmingen, etc. Uiteraard zijn er ook monumenten die een nadrukkelijke leerfunctie hebben of hadden, zoals scholen en universiteiten.

Open Monumenten Route naar Wolfsdreuvik:

Special: Wolfsdreuvik

1938 | Jan Rebel | Smithuyserbos

Wolfsdreuvik, een gemeentelijk monument dat enigszins verscholen ligt in het Smithuyserbos, werd in 1938 gebouwd in opdracht van D.P.R.A. Bouvy (1915-1993), eigenaar van het landgoed. Het staat ook wel bekend als de kleinste ‘buitenplaats’ van Hilversum. ‘Wolfsdreuvik’ roept de sfeer van sprookjes op. Op het landgoed zijn ook nog sporen van een Hessenweg te ontdekken, een handelsroute met het noorden van Duitsland uit de 17e eeuw. Het landgoed is grotendeels opengesteld voor publiek.

Landgoed Smithuyserbos

Het Smithuyserbos bevindt zich ten zuidoosten van Hilversum. Het bos vormde een deel van het ‘oerbos’ het Erfgooiersbos. In 1836 werd het bos verkaveld en twee jaar later kreeg Pieter Johannes Smithuysen, een Amsterdamse makelaar in tabak, het gebied in handen. Smithuysen beplantte het terrein, dat sinds 1911 ook zijn naam draagt, met naaldbomen en aan de rand inlandse eiken. Na zijn overlijden werd het gehele bos gekapt, maar nog voor de eeuwwisseling werd het terrein herplant met dennen en loofbomen door toenmalige eigenaar Hugo Van den Wal Blake. In 1937 werd de Amsterdamse kunsthandelaar en directeur van Museum Het Catharijne Convent in Utrecht D.P.R.A. (Desiré) Bouvy eigenaar van het landgoed. Bouvy herstelde en verjongde het verwaarloosde bos.

Middeleeuws

In het bos liet de eigenaar in 1938 een gebouw neerzetten dat bedoeld was als opslagplaats voor bosmateriaal en als dagverblijf met uitzichttoren. Het kwam op een kleine heuvelrug naast een bijna zeven meter lager gelegen poeltje te staan. Het gebouw werd ontworpen door de Larense architect Jan Rebel (1885-1961). Zijn werk bestond vooral uit woonhuizen, villa’s en landhuizen.

Wolfsdreuvik, zoals het gebouw werd genoemd en dat ‘wolfsheuvel’ betekent, is een middeleeuws aandoend bakstenen gebouw bestaande uit twee bouwdelen. Het grootste bouwdeel bevat een keuken, jacht/woonkamer en dakterras. Dit hoofdgebouw wordt geflankeerd door een smalle, hoge toren die aanvankelijk als uitkijkpost dienst kon doen, totdat de bomen het uitzicht ontnamen.

Glas-in-lood

In de woonkamer zijn glas-in-loodramen van de Nijmeegse glazenier Ben Hofstee aangebracht. De afbeeldingen op de ramen links en rechts betreffen St. Hubertus, patroonheilige van de jacht, en St. Barbara, een van de eerste christenen. Haar vader sloot haar vanwege haar geloof op in een toren. Het gebouwtje op de achtergrond is de Wolfsdreuvik. In het middelste raam is het familiewapen van de familie Bouvy aangebracht.

Stichting Smithuyserbos

Bouvy bleef tot zijn dood eigenaar van het landgoed. In 1991 richtte hij de Stichting Smithuyserbos op met als doel het instandhouden van het Smithuyserbos en de opstal Wolfsdreuvik. De stichting doet aan kleinschalig bosbeheer, en het organiseren van rondleidingen en lezingen. In het tot de verbeelding sprekende sprookjeskasteel hebben verschillende tv-opnamen plaatsgevonden voor de kinderseries “Lost in the Game” en “Mees Kees”.

Bosexcursie

 

Toren de Wolfsdreuvik

Wolfsdreuvik betekent wolfsheuvel: de naam komt op oude kaarten voor. Wolven waren er stellig tot diep in de 18de eeuw. De naam Smithuyserbos duidt op de eerste eigenaar Pieter Johannes Smithuysen, makelaar in tabak in Amsterdam. Hij verwierf drie percelen heidegrond gelegen onder de gemeente Hilversum in 1837.

Vanaf 1937 was Désiré Bouvy (1915-1993) de eigenaar. Hij kocht het op 22 jarige leeftijd. Hij maakte plannen voor een torenvormig onderkomen bedoeld als opslagplaats van bosmateriaal en dagverblijf. De architect was Jan Rebel uit Laren, bekend door zijn villabouw door heel het land. Rebel realiseerde ook de villa voor de elf jaar oudere broer van Désiré te Naarden-Bussum. Een torenvormige aanbouw aan dat huis inspireerde Désiré tot de Wolfsdreuvik. In oktober 1938 was de bouw voltooid. Aanvankelijk kon de toren als uitkijkpost dienst doen totdat de bomen het uitzicht een ander aanzien gaven.

Rechts naast de ingang staat in de stenen gegraveerd A.D. 1938.

Bijzonderheden:

Exterieur: De verwerking van handgevormde stenen en het kegelvormige dakje.

Interieur: Het gebruik van Slavonisch eikenhout voor de deuren. Beneden valt het oorspronkelijke keukenblok op.

Via de trap naar boven komt men in de kamer met open haard en glas-in-loodramen van de Nijmeegse glazenier Ben Hofstee. Bij binnenkomst links: voorstelling met St. Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Hubertus was een verwoed jager. Toen hij plotseling een hert zag met een kruis tussen het gewei bekeerde hij zich direct tot het christendom. In het midden het raam met het familiewapen van de familie Bouvy en rechts het raam met de voorstelling van de H. Barbara. Zij was een van de eerste christenen. Haar vader verbood haar dochter zich verder in dat geloof te verdiepen en sloot haar op in een toren. Het gebouwtje op de achtergrond is de Wolfsdreuvik!

Verder naar boven via de tweede trap kunt u even bijkomen op het terras. Bovenin de toren hangen drie klokken. Een daarvan met de beeltenis van Maria en Kind hebben onze ouders gekocht in Zwitserland.

Bos en toren zijn vanaf 1991 een stichting. Onlangs is een betere watervoorziening en elektriciteitsvoorziening gerealiseerd.

Voor meer informatie: info@smithuyserbos.nl