Geschiedenis van de Wolfsdreuvik

Uitkijktoren de Wolfsdreuvik

Wolfsdreuvik betekent wolfsheuvel: de naam komt op oude kaarten voor. Wolven waren er stellig tot diep in de 18de eeuw. De naam Smithuyserbos duidt op de eerste eigenaar Pieter Johannes Smithuysen, makelaar in tabak in Amsterdam. Hij verwierf drie percelen heidegrond gelegen onder de gemeente Hilversum in 1837.

Sinds september 1937 was Désiré Bouvy (1915-1993) de eigenaar. Hij kocht het op 22 jarige leeftijd. Hij maakte plannen voor een torenvormig onderkomen met name bedoeld voor opslag van bosmateriaal en als dagverblijf. De architect was Jan Rebel uit Laren bekend door zijn villabouw door heel het land. Rebel realiseerde ook de villa (Schorrenberg) voor de elf jaar oudere broer van Désiré te Naarden. Een torenvormige aanbouw aan dat huis inspireerde Désiré tot de Wolfsdreuvik. In oktober 1938 was de bouw voltooid. Aanvankelijk kon de toren als uitkijkpost dienst doen totdat de bomen het uitzicht een ander aanzien gaven. Rechts naast de ingang staat in de stenen gegraveerd A.D 1938.

Bijzonderheden:

Exterieur: De verwerking van handgevormde stenen en het kegelvormige leiendakje, steunbeer, twee cirkelvormige elementen waarvan de grootste met een diameter van 6 meter en uitloop naar een achthoek.

Interieur: Het gebruik van Slavonisch eikenhout voor de deuren. Beneden valt het oorspronkelijke keukenblok op en de symmetrie.

Via de trap naar boven komt men in de kamer met open haard en glas-in-loodramen van de Nijmeegse glazenier Ben Hofstee. Bij binnenkomst links: voorstelling met St. Hubertus, de patroonheilige van de jacht. In het midden het raam met het familiewapen van de familie Bouvy met de opvallende ontluikende griffioen. Rechts het raam met de voorstelling van de H. Barbara. Zij was een van de eerste christenen. Haar vader verbood haar om zich verder in dat geloof te verdiepen en sloot haar op in een toren. Het gebouwtje op de achtergrond is de toren de Wolfsdreuvik! Let op het schilderij met het heidelandschap zoals het bos er uitgezien heeft in de 17de eeuw.

Verder naar boven via de tweede trap kunt u even bijkomen op het terras en genieten van een bijzonder uitzicht waarbij rijkdom niet altijd in geld hoeft te worden uitgedrukt. Bovenin de toren hangen drie klokken.

Bos en toren zijn sinds 1991 Stichting Smithuyserbos. Daarnaast is op 24 augustus 2022 de Stichting Vrienden Wolfsdreuvik opgericht. Voor meer informatie: info@smithuyserbos.nl en www.smithuyserbos.nl met een link naar Stichting Vrienden Wolfsdreuvik.