Stichting Vrienden Wolfsdreuvik, korte info

 

De Wolfsdreuvik (1938)

Niet voor niets is de Wolfsdreuvik een gemeentelijk monument van de gemeente Hilversum. De Wolfsdreuvik ligt middenin het Smithuyserbos op een sprookjesachtige locatie. Ontworpen door architect Jan Rebel, kenmerkt de toren zich door de ronde kamers en rondingen van de trappen. De inrichting van de toren heeft de sfeer van de eind jaren dertig goed vast weten te houden, zonder daarbij in verval te raken.

Stichting Vrienden Wolfsdreuvik

In augustus 2022 is de Stichting Vrienden Wolfsdreuvik opgericht. De stichting heeft als doel om dit unieke gebouw te behouden en meer bekendheid te geven. Hierbij wordt uiteraard nauw samengewerkt met de Stichting Smithuyserbos, die de Wolfsdreuvik en het omliggende Smithuyserbos in eigendom heeft.

Ook jij kunt meehelpen bij het behouden van dit schitterende pand door als donateur of vrijwilliger bij te dragen. Meer weten? Mail naar info@smithuyserbos.nl

Het Smithuyserbos

Omdat het Smithuyserbos is gelegen op oud stuifzand, heeft de wind daar voor mooie glooiingen gezorgd. Het is bebost rond 1850 en in 1936 verworven door Desiré Bouvy. Hij liet in 1938 de Wolfsdreuvik bouwen bovenaan een typerende talud, met uitzicht op een karakteristieke vijver.

Zijn voorliefde voor bomen komt terug in de vele nieuwe boomsoorten die hij om de toren heeft ingeplant. Dit is voornamelijk naaldhout.

Inmiddels hebben zijn kinderen en kleinkinderen het stokje overgenomen. Onze grote trots? De vele, grote bomen die vaak al meer dan een halve eeuw oud zijn en die voor veel nakomelingen zorgen, waardoor het bos geen dag hetzelfde is.

Dat laten we graag aan je zien!

Wat is er te doen?

Elk jaar zijn er veel activiteiten in en rond de toren:

Werkdagen

Wil je soms ook even terug naar de natuur en weer met je handen werken? Kom helpen op de werkdagen, waar er onderhoud en vernieuwingen worden gedaan aan de toren en het omliggende bos. Zie de website van www.smithuyserbos.nl voor wanneer de werkdagen zijn.

Open Monumentendagen

Op deze dag is de Wolfsdreuvik speciaal geopend voor eenieder die de toren graag wil bezoeken. Er is een verhalenverteller en er zijn bosexursies waar iedereen aan mee kan doen.

Kerstmarkt

Als de kou door de bossen trekt is het tijd om de toren te versieren met lichtjes, de kraampjes tevoorschijn te halen en een kerstmarkt te organiseren. Bij de kerstmarkt zijn bosartikelen te vinden, maar ook workshops waarbij je je eigen kerststukje kunt maken. Warme dranken, lekkernijen en zelfs boeken (inclusief auteur) zijn hier te vinden!

Bosexcursies

Nieuwsgierig geworden naar ons bos? Mail voor een afspraak en verken het Smithuyserbos met één van de familieleden. We kunnen je een schat aan verhalen vertellen over het bos, de leefgemeenschap van dieren, de bomen, planten en de insecten.

Naast deze activiteiten zijn er in het verleden ook tal van culturele en sociale activiteiten georganiseerd, zoals het Holland Festival. En misschien heb je ons bos ook al eens op tv gezien: er zijn diverse opnames gemaakt voor televisieseries.

Activiteiten

Er is natuurlijk veel meer mogelijk dan de activiteiten op ons vaste programma. Zoek je een plek om tijdens een groepswandeling uit te rusten met een hapje en een drankje? Heb je plannen voor een feest, teambuilding of een vergadering midden in de natuur? Zoek je een inspirerende plek voor een workshop?

Denk dan aan onze mooie Wolfsdreuvik en neem contact met ons op. Er is meer mogelijk dan je zomaar verwacht!

Wat biedt de Wolfsdreuvik?

De Wolfsdreuvik heeft plek voor ongeveer dertig personen. De idyllische toren is voorzien van elektriciteit en stromend water. In een bescheiden, maar authentiek keukentje kunnen eenvoudige gerechten bereid worden.

Het weitje

Vlakbij de Wolfsdreuvik ligt een prachtige open plek die de naam ‘het weitje’ draagt. Hier is plek om groepsspelletjes te doen of een voorstelling te organiseren. Ook hier is een aansluiting voor elektriciteit en water.

Het mijmerdiep

Onderaan het talud bij de Wolfsdreuvik bevindt zich ‘het Mijmerdiep’. Hier zijn banken geplaatst die uitermate geschikt zijn voor een picknick, of juist een moment van bezinning. Ook hier zijn elektriciteit en stromend water aanwezig.